Inredningsdetaljer till ett varmthem

I dagens moderna hem är det vanligt att man upplever sitt hem som ganska kalt och opersonligt. Vit är en tacksam färg att inreda med för den passar till allt, men man bör akta sig för att ha för mycket av det goda. Det är lätt att man får en opersonlig känsla i hemmet om man har för mycket vitt. Ofta kombineras allt vitt med detaljer i sten eller betong, som exempelvis fönsterbrädor och köksbänkar. Detta ger också ett kalt och ganska hårt intryck, och därför kan det vara bra att bryta ner detta lite med något helt annat som sprider en varmare känsla i ditt hem. Här lyfter vi fram några inredningsdetaljer som kan hjälpa dig i inredningen mot ett varmthem.

Såhär inreder du dig fram till ett varmt hem

Använd textil. Om du får in lite textil i hemmet kommer det medföra massvis med värme till ditt hushåll. Det finns textilier i olika former, och du kan egentligen välja lite vad som helst. Du kan ha allt från plädar, kuddar, sängkläder, gardiner till klädställningar med kläder som står framme. När man har textilier i rummet kommer det också att kännas mer ombonat, och i rummet kommer det vara en dov ljudbild istället för ett rum som ekar, vilket kommer medföra att ditt rum blir väldigt mycket mysigare än vad det var från början.

Vi har tagit fram några tips på hur du på några enkla sätt kan skapa värme i ditt hem med gardiner.

Färg

Skapa värme i rummet genom att piffa till det lite extra med färgglada gardiner. Det du kan göra är att ta upp en färg som redan finns i rummet, eller satsa på din favoritfärg. Färger som skapar en värmande känsla är till exempel beige och brun. Hos Ellos hittar du ett brett utbud av gardiner.

Hotellkänsla

Genom att ha din gardin från taket till golvet kommer du få en varm och skön känsla, som dessutom påminner om den där goa hotellkänslan. Förutom detta kommer rummet också kännas större, och takhöjden kommer verka högre än vad den egentligen är när du hänger din gardin i taket.

Tofsar

Ha tofsar på gardinerna och skapa en lyxigare känsla i hela rummet. Du kan exempelvis knyta en rosett eller bara låta tofsarna hänga, det blir snyggt oavsett. Du hittar massvis med fina tofsar till dina gardiner hos Jotex. Ditt fönster kommer få en helt ny look med rätt detaljer.

Lager på lager

Var inte rädd för att ha flera gardiner på samma stång. Du kan exempelvis kombinera gardiner i olika färger, som även tas upp av någon annan färg i rummet.

Varma färger

Man bör försöka tänka på att ha varma färger även på sånt material som är lite hårdare. Exempelvis om man har ett kakel med en varmare färg i köket eller badrummet, så kommer det ge hela rummet en varmare känsla och det kommer inte upplevas som lika stelt och hårt, som det lätt kan göra om man väljer kakel i en hårdare färg. Du hittar massvis med kakel hos Interkakel, och de har många olika färger och varianter att välja på. Det kan vara snyggt att kombinera en fondvägg i ett kakel med en varmare färg, med vitt kakel på resterande väggar. Men vilka färger är varma? Det är inte alltid så lätt att veta. Man brukar säga att färger med en gul underton är varma, som exempelvis brun, rosa, röd, orange och gul. Medan färger med en blå underton är kalla, som till exempel grön, blå, turkos och lila. Du kan läsa mer om färglära här om du är lite osäker eller vill veta mer.

Växter

Var inte rädd för att dekorera med växter, lite grönska kommer skapa liv och värme i rummet, och göra att det känns mer hemtrevligt. Dessutom kommer de rätta växterna rena luften därinne. Du kan läsa mer här om vilka växter som renar luften.

Trä

Inred gärna ditt hem med möbler som är helt i trä, eller delvis träfärgade. Trä är ett naturmaterial som kommer ge värme till hemmet. Du kan exempelvis ha köksbänken i trä, eller varför inte soffbordet. Mörkt trä tillsammans med vitt blir en snygg kombination.På Chilli kan du hitta liknande bord till ett bra pris.

Använd väggarna

Med dekorationer på väggarna kommer du garanterat få ett varmthem. Det du kan göra är att hänga upp tavlor, foton, posters etc. Det kan vara snyggt att göra en tavelvägg med flera olika tavlor, men var lite försiktig för det kan lätt se rörigt ut. Du hittar snygga prints och tavlor hos Desenio , som har ett brett utbud. Tänk igenom dina motiv noggrant, och fundera på hur de ska hänga på väggen. Lägg gärna ut tavlorna på golvet framför dig först, dels får du en bra överblick, dels kan du ändra om och hitta kombinationer du tycker är snygga innan du har börjat spika i väggen. Du kan läsa mer här om vad du bör tänka på när du ska sätta upp en tavelvägg.

Kontraster

Försök bryta av det vita med lite färg. Om du har inredningsdetaljer som är mer färggranna kommer den vita färgen kännas mer levande. Fokusera på ljusa kulörer, som ger ett mjukt och värmande resultat.

Inred med varma detaljer

Koppar, guld och mässing är tacksamma färger att ha på sina inredningsdetaljer, för de utstrålar värme. Om man istället väljer silver så får man motsatt effekt, och det kan ofta uppfattas som ganska hårt och kallt, särskilt om man kombinerar silvriga detaljer med vitt. Guld, vit och beige är riktigt fina tillsammans och utgör en bra kombination av kallt och varmt.

Möblera inte framför elementen

Ta vara på den värme som elementen utstrålar genom att inte ha möbler precis framför. Det räcker att dra fram möblerna några centimeter, bara elementet står fritt så värmen kan cirkulera ordentligt i rummet.