Arbetsmiljö hemmakontor – allt viktigare

Många jobb går att utföra hemifrån och allt fler väljer att flytta sin arbetsplats från kontoret till hemmet under hela eller delar av arbetsveckan. Det resulterar i att hemmet för många blir en allt viktigare plats då allt mer tid tillbringas där.

När vi jobbar hemifrån går vi miste om den motion och den friska luft som vi får på väg till och från jobbet. Och ju mindre vi rör på oss desto sämre blir kroppens blodcirkulation. Det leder till att vi lätt tenderar att frysa mer när vi väljer att arbeta hemma.

Vad säger arbetsmiljölagen om hemmakontor?

Enligt Arbetsmiljölagen är det arbetsgivaren som är ansvarig för att de anställda jobbar i en godkänd arbetsmiljö, även när de utför distansarbete. I Arbetsmiljölagen regleras miljöförhållanden såsom temperatur, ljud och ljus, men även andra förhållanden som ska minimera risken för psykisk och fysisk ohälsa. På Arbetsmiljöverket skriver de utförligt om vilka krav du kan ställa på din arbetsgivare.

Vi går igenom hur du kan inreda ditt hemmakontor och vad du kan göra för att förbättra din arbetsmiljö och öka både produktiviteten och blodcirkulationen när du jobbar hemifrån.

4 steg till ett varmare hemmakontor med inredning

01 Höj- och sänkbart skrivbord

Minska belastningsskador och håll igång blodcirkulationen genom att variera din arbetsställning. Med ett höj- och sänkbart skrivbord kan du enkelt växla mellan att stå upp och sitta ner. Du kan också komplettera ditt hemmakontor för ett mer aktivt och ergonomiskt arbetsklimat med olika typer av sadelstolar, gåband eller till och med skrivbordscyklar.

02 Värmefläktar och extra element

Känner du dig lätt frusen, trots varma kläder och varierande arbetsställningar? Med ett extra element bredvid skrivbordet kan du reglera lufttemperaturen i rummet för att du ska slippa huttra vid ditt skrivbord. Tänk på att det inte får bli för varmt i rummet bara. Om det blir för behagligt kan du lätt bli sömning och då minskar produktiviteten istället.

03 Installera golvvärme

Få saker är väl så skönt som att kliva in i ett rum med golvvärme. Tidigare installerades golvvärme traditionellt under klinker, men numera går det också att installera under både trägolv och parkettgolv. Mycket värme försvinner ut genom våra fötter. Att lägga golvvärme kan därför vara en god investering om du har tänkt jobba hemifrån på regelbunden basis.

04 Klä dig varmt

Det lättaste sättet att hålla sig varm är förstås genom att klä sig varmt. Välj varma naturmaterial som andas, så som ull och ylle. Klä dig i olika lager för att lättare kunna reglera temperaturen och se till att ha något varmt på fötterna. Med ett par varma tofflor kommer du att känna en väsentlig skillnad i hur varm eller kall du känner dig.

4 knep för en bättre arbetsmiljö hemma

Det kan kännas svårt att ställa om från kontorsarbete till distansarbete, men med dessa fyra knep blir det lättare!

01 Skapa och upprätthåll rutiner

Få det att kännas som en arbetsdag genom att börja dagen med samma rutiner som när du jobbar på kontoret.

 • Ät en ordentlig frukost
 • Drick ditt kaffe
 • Klä dig för arbetsdagen

02 Ät lagad mat

Se till att äta ett ordentligt mål mat under dagen. Ersätt inte lunchen med smörgåsar om du brukar äta en lagad måltid.

 • Värm en matlåda
 • Laga en snabb lunch
 • Köp mat ute

03 Gå regelbundna promenader

Det är viktigt att du får både motion och frisk luft under dagen. När du jobbar hemifrån finns risken att du inte lämnar hemmet på hela dagen. Det får negativa konsekvenser för både kroppen och psyket.

 • Staka ut en promenadrunda
 • Bestäm en tid för när du ska promenera
 • Ägna dig åt minst 30 minuters promenad varje dag

04 Utnyttja ditt friskvårdsbidrag.

Många arbetsgivare erbjuder friskvårdsbidrag för sina anställda och detta är givetvis något som du bör utnyttja. När du jobbar hemifrån är det kanske viktigare än någonsin.

 • Få motion och social kontakt på olika gruppass
 • Mjuka upp stela muskler med massage
 • Meditera och utöva yoga för att varva ner

Lägg tid på din kontorsinredning hemma

Genom att optimera din övriga inredning i det rum som du använder som din arbetsplats kan du skapa en varmare arbetsmiljö. Med olika material, växter och möblering kan du skapa en varm känsla utan att faktiskt höja temperaturen.